fi se 

I trädgården

”Det viktigaste i livet är trädgårdsskötsel, och inte ens det är väldigt viktigt.” -kinesiskt ordspråk

I trädgården kan vi förverkliga oss själva och skapa en sådan miljö där vi själva trivs, med de element som är viktiga för oss. Det är viktigt att förstå hur växterna fungerar och hur man får dem att trivas. Med den kunskapen kan var och en klara av de stötestenar, som kommer emot i trädgården.

Jag verkar som trädgårdskonsult i södra Finland, främst i Nyland. Jag håller kurser, bl.a. gällande beskärning och trädvård, och därtill gör jag hembesök och ger råd gällande trädgårdsskötsel, trädvård och beskärning av fruktträd.
Jag skriver trädgårdsartiklar samt svarar på beskärningsfrågor i trädgårdstidningen Viherpiha. Jag har även skirivt blog för Viherpiha-tidningen. Idag skriver jag en egen blog under namnet Vihernokka, där jag berättar om mina trädgårds- och naturupplevelser. Blogsidan lever upp eller ligger i dvala beroende på min egen livssituation.

Min utbildning inom trädgårdsbranschen med examensår:

  • Parkträdgårdsmästare, 1994
  • Hortonom (landskapsplanerare), 1996
  • Trädvårdare, 1997

Arbetserfarenhet inom branschen:

  • Överträdgårdsmästare, Svartå Slott, Karis, 1996-2002
  • Företagare, Svarfvars ekogård, 2002-2009
  • Ensamföretagare, 2002-

Som företagare har jag gjort olika trädgårdsjobb, bl.a. beskurit buskar och träd, som fruktträd. Jag har representerat trädgårdsföretag både inom landet och utomlands. Därtill har jag skrivit beskärningsguider och gjort trädgårdsvideon samt jobbat som trädgårds- och naturexpert för kanalen Yle Fem i programmet Strömsö. Från slutet av år 2014 till börja av år 2017 gjorde jag trädgårdsvideon för tidningen Viherpiha, varav en ny publicerades varje vecka på websidorna Meillä kotona. Jag har även fungerat som föreläsare i många olika sammanhang.